De verbinding tussen astrologie en bewegen

 Zaterdag 25 juni door Karin Klopmeijer

Vandaag gaan we ons bezig houden met de verbinding tussen astrologie en bewegen.

Wat geven klachten met betrekking tot bewegen aan, bijvoorbeeld botbreuken, gewrichtsklachten, botontkalking, knie-/heupproblemen enz. enz. 

Ter voorbereiding: misschien heeft u in het verleden klachten gehad of heeft u nu klachten met betrekking tot delen van ons lichaam die met bewegen te maken hebben, bijvoorbeeld gewrichten, spieren, botten, rug, knieën, heupen, benen, voeten, enkels, schouders, armen, handen, pols, vingers enz. Dan is het een goede voorbereiding voor deze dag om te achterhalen wanneer u deze klacht voor het eerst opmerkte: jaar, indien mogelijk ook de maand. Beoefent u nu een of andere vorm van bewegen?

Tevens is het handig om de efemerides mee te nemen. 

Over Karin Klopmeijer
Al vanaf dat ik kon lezen was ik gefascineerd door symboliek: mythologie, sagen, legenden, sprookjes. En het allereerste prille begin van mijn fascinatie voor astrologie was in 1976, een cursus met veel ingewikkelde berekeningen, maar net genoeg astrologie om mijn interesse te wekken. Mijn allereerste boek – hoe kan het ook anders – was er eentje van Mellie Uyldert. In 1985 ben ik serieus verdergegaan en in 1991 heb ik bij de Vakschool voor Medische Astrologie van Hetty de Boer de opleiding medische astrologie afgerond. 

In Assen, waar ik precies één Saturnus-ronde heb gewoond, had ik een goedlopend opleidingscentrum en een eigen praktijk. 

Vooral de specialisatie ‘medische astrologie’ heeft mijn hart gestolen. Er is veel discussie (geweest) over de term ‘medische’, maar in feite maakt het mijns inziens niet uit hoe dit genoemd wordt: astrologie wordt op een aantal niveaus toegepast: psychisch-emotioneel, mentaal, geestelijk, spiritueel, maar dus ook op het fysieke niveau. Het gaat erom op ieder niveau hetzelfde principe te kunnen zien. Heel simpel zwart/wit voorbeeld: de Maan geeft iets aan over hoe we omgaan met onze gevoelens en emoties, hoe we bepaalde zaken innerlijk verwerken = verteren. Fysiek gezien valt de maag dan onder de symboliek van de Maan. Bij maagklachten kunnen we dan in de horoscoop kijken naar de positie van de Maan – teken, huis, aspecten – en wat er bij het ontstaan van de klachten gebeurde op het gebied van transits en secundaire directies. Op deze manier kunnen we de achtergronden van een fysieke klacht achterhalen. 

Bewegen
De laatste jaren is er veel aandacht voor sport en bewegen. Zeer terecht mijns inziens. Bewegen draagt bij aan een goede gezondheid. Van belang is het dan ook om uit te zoeken wat voor ieder van ons een goede vorm van bewegen is, want die kan voor iedereen anders. Als astrologen hebben we dan natuurlijk met de horoscoop een prachtig hulpmiddel bij de hand om dat te kunnen bekijken. 

Onze fysieke houding en ons bewegen weerspiegelen in hoge mate onze innerlijke houding en ‘innerlijk bewegen’. Er zijn vele uitdrukkingen en gezegdes die hierop inhaken, bijvoorbeeld: in het gareel lopen, uit de band springen, je beste beentje voor zetten, bij de pakken neerzitten, geen spier vertrekken, de rug rechthouden enz. enz. 

Lichamelijke klachten met betrekking tot ons bewegen – bijvoorbeeld knieklachten of gewrichtsklachten – geven iets aan over een verstoring met betrekking tot hoe we ons door het dagelijkse leven heen bewegen. Deze klachten zijn niet alleen maar fysiek op te lossen. Het achterliggende patroon op andere niveaus dan het fysieke – emotioneel, mentaal, spiritueel – geeft in essentie aan waar het om gaat. Ons lichaam laat ‘aan de buitenkant’ zien waar we ‘van binnen’ aandacht voor zouden moeten hebben.