Pluto conjunct Saturnus in de Steenbok vanuit Jungiaans perspectief

In deze lezing wil ik naar aanleiding van de recente conjunctie van Pluto en Saturnus in het teken Steenbok, dieper ingaan op de psychologische betekenis van deze samenstand in dit teken. Daarbij wil ik gaan kijken naar mondiale verschijnselen, maar ook naar de mogelijke invloeden van deze conjunctie op individuele horoscopen. Uiteraard is mijn interpretatie gebaseerd op de Jungiaanse psychologie waarmee mijns inziens de astrologische symboliek een enorme verdieping krijgt en waarbij zicht op groei- en bewustwordingsmogelijkheden prioriteit heeft. Op die manier worden vooral de ontwikkelingskansen van deze standen belicht.

Als daar genoeg tijd voor is wil ik ook het belang van het gehele 10e principe in de horoscoop daarbij bespreken, dus ook het 10e huis en het mc. betrekken, evenals de verbanden met de andere astrologische principes. We zullen zien wat het betekent dat Steenbok het laatste aarde-teken is en wat het verband is met het ik-beeld dat we tegenkomen in het 10e huis.

Threes Brouwers (29-6-1956; 7.50; Breda) is professioneel en erkend astrologe sinds 1991.
Begin jaren 80 opgeleid bij Karin Hamaker ben ik gaan lesgeven sinds 1987, wat uitgroeide tot mijn eigen vierjarige beroepsopleiding met de naam Nekya in ‘s-Hertogenbosch. Nekya is erkend door de AVN sinds 2015.
Hier geef ik behalve psychologische astrologie ook lessen in Jungiaanse psychologie, een van mijn grote passies. In 2015 publiceerde ik mijn boek ‘huilende spiegels’ over de praktische toepassing van dit gedachtegoed. In mijn astrologische lezingen staat deze invalshoek dan ook altijd centraal omdat het de zinvolheid van lastige processen en de ontwikkelingskansen ervan helder belicht.