Zaterdag 24 juni een lezing van Diny Dirkx.
De afgelopen decennia hebben wij als astrologen een ander licht laten schijnen op het gebruik van de astrologie. Hierbij denk ik o.a. aan het integreren van de Centauren, Zwarte Lichten, de godinnen (Ceres, Pallas, Juno, Vesta) van de astroïdengordel en bovendien werden er buiten de baan van Neptunus (Kuipergordel) in de 20e eeuw interessante objecten ontdekt. Pluto (1930) werd daarvan als eerste ontdekt. In de beginjaren van de 21e eeuw werden er nog meer ‘objecten’ waargenomen. Tot op dit moment zijn Eris, Sedna, Makemake en Haumea de meest bekende. Eris blijkt hiervan qua samenstelling het meest vergelijkbaar te zijn met Pluto. (Pluto –voorheen planeet – werd om die reden in 2006 door het Internationale Astronomische Unie tot dwergplaneet gedegradeerd en tegelijkertijd werd Ceres (eerder een astroïde) gepromoveerd tot dwergplaneet).
De meesten van ons hebben waarschijnlijk dus al het een of ander gehoord of gelezen over de dwergplaneet Eris. O.a. Zus Luyckx en Lea Manders hebben enkele jaren geleden bij Aquarius Eris ook al eens ter sprake gebracht. De interesse was gewekt en er rees dan ook de vraag in hoeverre Eris van invloed zou kunnen zijn op onze collectieve en individuele evolutie? Wat is haar aard? Hoe maakt zij zich aan ons bekend? Eris lijkt immers nogal een heftige, krachtige en verontrustende godin te zijn die voor behoorlijk wat onrust en chaos kan zorgen. Tegelijkertijd is er nog weinig bekend over haar werkelijke geaardheid en wát precies de bijdrage van Eris is voor de evolutie van de mensheid. Het nog onbekende was de reden waarom ik na een poosje mijn belangstelling voor Eris opzij schoof, maar in 2019 laaide die belangstelling weer op en ging ik opnieuw op zoek naar wát haar bijdrage zou kunnen zijn aan het huidige tijdsbeeld.
Eris staat bekend als de ‘godin van Twist en Strijd! En niet zonder reden! Persoonlijk benoem ik haar voor deze presentatie ‘Eris, onze lieve vrouw van (on-)enigheid’. Deze titel wil ik graag toelichten tijdens de presentatie op 24 juni.